INTERN REGLEMENT VAN DE BULGAARSE ZONDAGSSCHOOL "IZVOR" IN ANTWERPEN
- IZVOR VZW - ANTWERPEN
ALGEMEEN
Art. 1. Bulgaarse zondagsschool "Izvor" in de stad Antwerpen (hierna "de school" genoemd)
bestaat sinds 2024.
Art. 2. (1) De school biedt de leerlingen:
1. de voltooiing van opleiding in Bulgaarse taal en literatuur, geschiedenis en civilisatie, aardrijkskunde en economie voor een bepaalde klas, maar zonder het behalen van een diploma,
2. mogelijkheid om, onder bepaalde omstandigheden, hun studie in de betreffende klas voort te zetten bij terugkeer naar Bulgarije.
(3) Het onderwijs op de school wordt gegeven volgens de curricula en lesroosters voor Bulgaarse zondagsscholen in het buitenland, goedgekeurd door de minister van Onderwijs en Wetenschappen van de Republiek Bulgarije.
(4) Aan de leerlingen die het betreffende schooljaar hebben afgerond, verstrekt de school certificaten voor de voltooide opleiding.
(5) De school geeft geen documenten af voor een voltooid onderwijsdiploma (basis- of secundair onderwijs). De school organiseert geen staatsexamens.
Art. 3. De school kan ook aanvullende schoolactiviteiten ondernemen die verband houden met het behoud van het nationale zelfbewustzijn, de cultuur en tradities.
WERKING VAN DE SCHOOL
Art. 4. De schooldirecteur is verantwoordelijk voor het onderwijs op de Bulgaarse school. De schooldirecteur kan overleggen met de ouderraad en vragen ter bespreking stellen in de oudervergadering.
Art. 5. (1) Het schoolhoofd wordt door de Raad van Bestuur van Izvor vzw voor onbepaalde tijd gekozen. Het bestuur kan te allen tijde een nieuw schoolhoofd benoemen.
(2) De schooldirecteur is verantwoordelijk voor de algemene onderwijs-, methodologische, organisatorische en controleactiviteiten van de school.
(3) Het bestuur van Izvor vzw sluit contracten af met het pedagogisch personeel (leraren basis- en algemeen onderwijs), de administratie (secretaris, penningmeester) en het niet-pedagogisch personeel (hygiënist) na overleg met de schooldirecteur.
(4) Het schoolhoofd:
1. organiseert en is verantwoordelijk voor het normale verloop van het onderwijsproces;
2. onderhoudt contacten en vraagt hulp aan het bestuur van Izvor vzw, de Ouderraad en de oudervergadering over zaken die de school betreffen;
3. is verantwoordelijk voor de organisatie en gelijke verdeling tussen het pedagogisch personeel (leraren basis- en algemeen vormend onderwijs), van verschillende administratieve functies en taken (boekhouding, archief, projectmanager, bibliotheek, etc.)
4. ondertekent de certificaten voor de uitgevoerde opleiding van de leerlingen;
5. neemt met raadgevende stem deel aan de vergaderingen van de Ouderraad.
Art. 6. (1) De vergadering van ouders bestaat uit de ouders en de personen die de ouderlijke rechten uitoefenen van de kinderen die op de school studeren.
(2) De vergadering moet aan het begin van elk academiejaar plaatsvinden.
(3) Een buitengewone vergadering wordt gehouden op voorstel van de Ouderraad of op basis van een besluit genomen door de gewone vergadering.
(4) De vergaderingen van de algemene vergadering zijn regelmatig als zij worden bijgewoond door meer dan de helft van de ouders/personen die het ouderlijk toezicht uitoefenen op de kinderen op de school. De betrokkenheid van ouders kan op afstand liggen. Elke ouder heeft slechts één stem, ongeacht het aantal zijn kinderen dat op de school studeert.
Het schoolhoofd en het onderwijzend personeel nemen slechts met raadgevende stem deel aan de vergadering, zonder recht op deelname aan de besluitvorming.
(5) De vergadering kiest de gewone en reserveleden van de Ouderraad.
(6) Tijdens de bijeenkomst kunnen problemen worden besproken die verband houden met de ontwikkeling en het functioneren van de school.
Art. 7. (1) De Ouderraad bestaat uit ten minste drie gewone leden, die voor een periode van één jaar worden gekozen door de Oudervergadering die aan het begin van het betreffende schooljaar wordt gehouden.
(2) De leden van de Ouderraad kiezen uit hun midden een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter.
(3) De ouderraad komt regelmatig bijeen om kwesties te bespreken die verband houden met het leven en de activiteiten van de school. Er wordt regelmatig vergaderd als meer dan de helft van de raadsleden aanwezig is. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van het aantal leden van de Ouderraad. Beslissingen kunnen persoonlijk of op afstand worden genomen via e-mailcorrespondentie/discussie waarbij alle leden van de Ouderraad betrokken zijn.
(4) De Ouderraad:
1. Houdt toezicht op de activiteiten van de school.
2. Bespreekt en doet voorstellen voor het oplossen van actuele problemen van de school
3. Helpt bij de implementatie van training en het betrekken van ouders bij de organisatie van buitenschoolse activiteiten.
4. Stelt een jaarverslag op over de activiteiten van de school in termen van naleving van de vereisten voor een normaal onderwijsproces en buitenschoolse activiteiten.
(5) Deelname aan de Ouderraad is vrijwillig en kosteloos.
(6) De leden van de ouderraad verbinden zich ertoe geen kwaad te doen met woorden of acties de goede naam en het gezag van de zondagsschool "Izvor" en van degenen die bij de zondagsschool "Izvor" werken, leraren en administratief personeel. In geval van overtreding van deze norm heeft de Ouderraad het recht passende beslissingen te nemen en leden tijdelijk uit de raad te schorsen.
ONDERWIJZEND PERSONEEL
Art. 8. (1) Het pedagogisch personeel bestaat uit pedagogen, leraren in het basis- en algemeen vormend onderwijs.
(2) De leraar wordt benoemd door het bestuur van Izvor vzw voor een termijn van één academiejaar, te rekenen vanaf de datum waarop het academiejaar begint. De leraar heeft het recht om de relatie te beëindigen met een opzegtermijn van één maand.
(3) De leraar:
1. Accepteert om op de school les te geven in de relevante discipline waarvoor hij is aangesteld, volgens de leerplannen en lesroosters voor Bulgaarse zondagsscholen die zijn goedgekeurd door de minister van Onderwijs en Wetenschappen.
2. Ondertekent de certificaten van leerlingen die een opleiding hebben afgerond in het betreffende vakgebied waarin hij les geeft.
3. Vult logboekgegevens in voor zijn klassen, ontvangt en sorteert inschrijvingsformulieren.
4. Houdt toezicht op en is verantwoordelijk voor:
a) de veiligheid van leerlingen, voor hun discipline en goed gedrag;
b) voor het handhaven van een hoog niveau van brandveiligheid, samen met de schooldirecteur.
5. De leerkracht informeert de ouders schriftelijk en/of tijdens individuele bijeenkomsten over de prestatie en de ontwikkeling van de leerlingen twee keer / één keer tijdens het eerste en tweede semester, voor naleving van de schooldiscipline, evenals over zijn communicatie- en integratievaardigheden in de schoolomgeving, om hen, gezien de mogelijkheden, te wijzen op vormen van extra werk, de behoeften en wensen van de leerling.
6. Neemt actief deel aan schoolfeesten en aan de voorbereiding van twee daarvan.
7. Hij mag de rechten van de student niet schenden en zijn persoonlijke waardigheid niet vernederen, of eender welke vormen van fysiek en mentaal geweld gebruiken.
8. Verbindt zich ertoe het gezag van de school te beschermen en haar imago niet te schaden.
(4) In het geval van een verandering van pedagogisch en administratief personeel blijven de materialen die door hen zijn gemaakt voor de behoeften van het onderwijsproces voor gebruik in de school.
ORGANISATIE VAN HET LEERPROCES
Art. 9. (1) De school omvat het studieprogramma van de voorbereidende groep tot en met het 12e leerjaar. De training vindt plaats volgens het door de school vastgestelde schema.
(2) De school organiseert ook activiteiten ter voorbereiding op de kleuterschool, buitenschoolse activiteiten en workshops, die niet verplicht zijn en de ouders van de kinderen die deze bezoeken betalen hiervoor apart.
(3) De organisatie van aanvullende workshops en activiteiten voor een bepaalde klas of een bepaalde groep kinderen gebeurt op verzoek van de meerderheid van de ouders van de klas en wordt volledig betaald door de ouders.
Art. 10. (1) Voor de kinderen die op school studeren, wordt de voorlopige inschrijving van de leerlingen in een hogere klas uitgevoerd in de periode van het begin tot het einde van de maand april van het voorgaande schooljaar, en voor dit doel moeten de ouders een aanvraag tot inschrijving indienen.
(2) Kinderen die zich voor de eerste keer inschrijven op de school kunnen van begin juni tot 30 september een aanvraag indienen en zich inschrijven.
(3) Kinderen die zich na 15 oktober inschrijven betalen een evenredig deel van het lesgeld.
Art. 11. (1) Het academiejaar begint in de eerste volledige week van september en eindigt in de laatste volledige week van juni, afhankelijk van het aantal academieweken voor de betreffende klas.
(2) Schoolvakanties zijn afgestemd op de Belgische schoolvakanties.
(3) De kalender van het schooljaar per week en het vakantierooster worden gepubliceerd op de website van de school.
Art. 12. (1) Het weekrooster wordt aan het begin van het schooljaar door de schooldirecteur opgesteld.
(2) Het wekelijkse lesrooster wordt aan het begin van elk schooljaar vóór de oudervergadering aan ouders en leerlingen bekendgemaakt.
Art. 13. De betreffende docent is zelf verantwoordelijk voor het geven van de lessen, het geven van de leerinhouden, het toetsen en beoordelen van de prestaties van de leerlingen.
Art. 14. (1) Voor een effectieve organisatie en uitvoering van de les zijn er schoolagenda's ingevoerd, waarin de afwezigheden en lesuren die in elke klas zijn opgenomen, evenals de resultaten van de examens, semester- en jaarlijkse beoordelingen van de leerlingen, worden bijgehouden. De leerkrachten die de klassen leiden, zijn verantwoordelijk voor het bijhouden en bewaren van de dagboeken.
AANWEZIGHEID EN PARKEREN IN HET SCHOOLWIJK
Art. 15. (1) Ouders zorgen ervoor dat het kind regelmatig naar school gaat, waarbij rekening wordt gehouden met de werkdruk en werkgelegenheid van leerlingen op reguliere andere scholen waar zij studeren.
(2) Ouders moeten de leraar op de hoogte stellen als de leerling afwezig is, en de leerling helpen de leerstof in te halen. De leerkracht is verplicht de schooldirecteur te verwittigen bij meer dan tien afwezigheden van de leerling zonder verwittiging of indien de leerling die om objectieve redenen afwezig was, moeilijkheden ondervindt bij het inhalen van de leerstof.
(3) Ouders zorgen ervoor dat leerlingen niet te laat in de les komen en, in geval van te laat komen, dat kinderen en ouders het leerproces niet onderbreken.
(4) Ouders zijn verplicht hun kinderen na afloop van de lessen op tijd op te halen. Ingeval ze te laat komen, moeten zij de betreffende leerkracht hiervan op de hoogte stellen. Als de ouders na afloop van de lessen niet op het inschrijfformulier hebben aangegeven dat het kind de school alleen mag verlaten, kan het kind alleen worden opgehaald door een ouder of een bevoegd persoon.
(5) Ouders verplichten zich ertoe de parkeerregels in de omgeving van de schoolgebouwen na te leven. Ouders dienen bij het parkeren rondom het schoolgebouw rekening te houden met de gemoedsrust van de omwonenden van de schoolgebouwen.
FINANCIERING
Art. 16. De school wordt ondersteund door:
1. Jaarlijks lesgeld, waarvan het bedrag vóór het begin van elk academiejaar wordt bepaald door de raad van bestuur van Izvor vzw. Het lesgeld wordt tot 30 september in één keer betaald of volgens de condities in het inschrijvingsformulier voor het betreffende academiejaar en kan niet worden gerestitueerd als ouders ervoor kiezen om niet naar school te gaan.
UITGAVEN VAN FONDSEN
Art. 17 (1) De middelen van de school worden besteed om de exploitatiekosten van de schoolactiviteiten te dekken, met inbegrip van, maar niet beperkt tot: honoraria van leraren en administratief personeel, leerboeken en leermiddelen, huur van klaslokalen, verbruiksartikelen, kantoorbenodigdheden en hygiënematerialen, elektronische platforms en andere. Het geld wordt besteed door de instelling als een goede huisvader.
(2) Aan het einde van elk schooljaar wordt een gedetailleerd financieel rapport opgesteld voor de middelen die de school tijdens het schooljaar heeft uitgegeven.
SCHOOLMATERIALEN EN UITRUSTING
Art. 18. (1) Ouders zorgen voor de materialen die het kind vanaf de eerste schooldag moet hebben, volgens een lijst die vóór het begin van het schooljaar op de website van de school is gepubliceerd.
(2) Kinderen uit de voorbereidende groep en uit de elementaire fase worden met reserve kleding gestuurd - bij regenachtig weer of in de winter, of wanneer ze het risico lopen dat hun kleding nat wordt tijdens pauzes buiten.
COMMUNICATIE MET OUDERS
Art. 19. (1) De ouderraad, het schoolhoofd en de leraren communiceren en wisselen regelmatig informatie uit met de ouders/voogden over zaken die verband houden met het onderwijsproces, het leven en de activiteiten van de school, evenals bij specifieke gelegenheden die verband houden met de opvoeding van kinderen, de leerlingen of hun gedrag op school.
(2) Communicatie en uitwisseling van informatie tussen ouders/voogden en de klassenleraar vindt plaats via:
1. E-mail.
2. Het notitieboekje dat het kind meeneemt naar school en de ouders zijn verplicht na te kijken na elk bezoek van het kind aan de school.
3. De informatie die op de website van de school wordt gepubliceerd.
4. Bijeenkomst, georganiseerd op verzoek van de klassenleraar of de ouders.
SCHOOLDISCIPLINE EN GEDRAGSREGELS
Art. 20. (1) Leerlingen moeten elkaar, docenten en personeel beleefd en met gepast respect behandelen.
(2) Fysieke of verbale aanvallen zijn ten strengste verboden.
(3) De schooldirecteur en leraren hebben het recht en de plicht om op elk moment actief in te grijpen wanneer zij merken dat leerlingen zich tijdens de lesactiviteiten en pauzes niet aan de regels houden.
(4) Discriminatie in welke vorm en van welke aard dan ook is niet toegestaan op de school: op basis van nationaliteit, geslacht, religie, taal, sociale status, mogelijke handicaps, enz.
(5) Leerlingen zijn verplicht schooleigendommen en -apparatuur in de klaslokalen, gemeenschappelijke ruimtes, groene zones en op het schoolplein te bewaren. Beschadiging en vernieling van apparatuur, eigendommen of het gebouw wordt bestraft en de ouders van de dader worden gevraagd de schade te vergoeden.
(6) Het niet naleven van schoolregels en/of enige aantasting van de fysieke of mentale integriteit van andere leerlingen of volwassenen kan ertoe leiden dat er maatregelen worden genomen, in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving.
Art. 21. (1) Elke leerling levert inspanningen en werkt volgens zijn capaciteiten. Bij onvoldoende werk van de leerling en na onderzoek naar de redenen hiervoor, besluit de leerkracht of het pedagogisch team dat verantwoordelijk is voor het onderwijs passende maatregelen te nemen door contact te onderhouden met de familie.
(2) Voor een dergelijke leerling wordt een individueel plan aangeboden voor het leren van de leerinhoud of voor het overwinnen van onderwijsproblemen.
Art. 22. Het gebruik van mobiele telefoons of andere elektronische apparaten is tijdens de schooluren in alle klaslokalen verboden. Als het nodig is dat het kind een gesprek voert met zijn ouders, gebeurt dit met toestemming van de leerkracht.
Art. 23. Leerlingen mogen geen waardevolle spullen meenemen (sieraden, videogames, mobiele telefoons, tablets, enz.). Het is alleen toegestaan om een favoriet speeltje mee te nemen dat bedoeld is om het voorbereidende of beginnende kind te kalmeren, maar dit moet tijdens de lessen worden opgeborgen. De school is niet verantwoordelijk voor verlies, diefstal of beschadiging van deze spullen.
Art. 24. Alle gevaarlijke voorwerpen (messen) zijn verboden in de school.
Art. 25. Ouders moeten ervoor zorgen dat het kind niet naar school wordt gestuurd als het ziek is, en de leraar of het schoolhoofd moet tijdig op de hoogte worden gebracht. Als er risico bestaat op besmetting van de andere kinderen, mogen ouders hun kind in deze periode niet naar school sturen.
Ouders moeten de schooldirecteur onmiddellijk op de hoogte stellen van de aard van de ziekte (vermoedelijke infectieziekten, luizen, etc.). Indien nodig worden passende maatregelen genomen.
Art. 26. In geval van een ongeval verwittigt de leraar of het schoolhoofd onmiddellijk de familie en neemt alle nodige maatregelen, afhankelijk van de complexiteit van de situatie, inclusief het bellen voor noodhulp. Elk gezin is verplicht om aan het begin van het schooljaar meerdere telefoonnummers (inclusief mobiel) aan de school te verstrekken waarop een noodcontact met de ouders kan worden gelegd, en de school moet op de hoogte worden gesteld wanneer de telefoonnummers veranderen.
Art. 27. De school beschikt niet over een schoolarts. Leraren zijn verplicht zich vertrouwd te maken met de noodnummers van ambulances, brandweer en politie in België en deze in geval van nood te gebruiken.
Art. 28. Om het recht op privacy te respecteren, is het verboden foto's van leerlingen op de schoolpagina te plaatsen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de ouders/voogden van de leerling.
Art. 29. (1) Veiligheidseisen zijn verplicht voor iedereen: onderwijzend personeel, leerlingen, ouders en tijdelijke bewoners van de school.
(2) In een noodsituatie is het noodzakelijk om onmiddellijk de brandbeveiligingsautoriteiten (telefoon 100), de politie (telefoon 101) op de hoogte te stellen of een melding te doen naar het algemene alarmnummer 112, met vermelding van het adres van de school.
WEBPAGINA
Art. 30. (1) Informatie over de activiteiten en organisatie van de school wordt regelmatig gepubliceerd op de website van de school (www.izvor.be).
(2) De website van de school en de inhoud die daarop wordt gepubliceerd, zijn eigendom van de school.
TOEPASSING VAN DE REGELS
Art. 31. (1) De volgende acties kunnen worden ondernomen in geval van overtreding van de regels of de systematische niet-naleving ervan:
- Gesprek met de ouders / voogden van het kind(eren) en indien nodig met de kinderen;
- Het versturen van een waarschuwingsbericht/brief;
- Verwijdering van de school zonder recht op teruggave van het betaalde lesgeld.
Deze regeling wordt ter kennis gebracht van de ouders/personen die ouderlijk toezicht uitoefenen op de kinderen van de Bulgaarse zondagsschool "Izvor" van Izvor vzw in de stad Antwerpen, via e-mail, de website van de school en sociale media, evenals bij inschrijving op de school en treedt in werking op 1 september 2024.